6 Ağustos 2012 Pazartesi

Çırak - Armağan Tekdöner




Konusu:

Roman, bir çok işe girip-çıkmış Y. isimli bir adamın, bir gazetede görmüş olduğu iş ilanını aramasıyla başından geçenleri anlatmakta. Başvurduğu ve kabul edildiği bu işte, Y. sorgulamadan her söylenileni yapmaya çalışır fakat sonunda bundan vazgeçer.


Yorumum: 

Bu kitabı okuduktan sonra açıkçası Armağan Tekdöner'İn zekasına hayran kaldım. Kitabın konusu, sahip olduğu mizahi öğeler, anlattığı suçluluk duygusu, yazının akıcılığı o kadar ustaca ki, Tekdöner'in şu ana kadar sadece 4 kitap yazmış olması ve 2001 yılından beri kitap çıkarmamış olması insanı oldukça üzüyor. Kitabı bir solukta bitirdim ben, eminim sizler de okurken zamanın nasıl akıp geçtiğini fark edemeyeceksiniz. Sahip olduğu mizahi öğeler keyif verici ama Tekdöner sadece mizah ile yetinmemiş, üzerinde durup düşünülmesi gereken cümleleri de oldukça ustaca harmanlamış.

Değerlendirme puanım: 8.0 (10 üzerinden)  


Altı çizilesi satırlar:

-Terliksi hayvan bireylerinin aralarında ekonomik farklılıklar, daha açıkçası para sorunu yokken, insanlar konusunda kelek var gibi geliyordu Y.'ye. (s.8)

-Çocukken yaptığı çok aşamalı telefon sapıklıkları aklına geldi. Birinci arayışta “Arkanıza salatalık sokun,” derdi, ikinci arayışta “...emniyetten arıyoruz, böyle böyle diyen oldu mu?” diye sorar, “evet,” diyen ahmaklara “bir ekip yollayıp salatalığı çıkartalım efendim,” derdi. (s.10)

-Görmezden geldiğin bir tehlikenin, sana kızdığı için karşılık olarak seni görmezden gelme olasılığı, yolda karşılaştığın ve görmezden geldiğin bir arkadaşı­nınkinden hayli azdır, tehlikeyi küstüremezsin. (s.15)

-İçindeki kin duygusu intikam almanı gerektirecek kadar güçlenmişse,bunu sadece hedefinden değil, herkesten gizlemelisin. Ancak böylelikle, acını dindireceksonuca ulaşabilirsin. (s. 25)

-...korku tehli­kenin kendisinden de tüketiciydi. (s. 32)

-Polis beş saat kadar sonra derhal geldi. Cesede uyguladıkları DBS2T1T testiyle (dürtme, bağırma, sallama, iki tekme, bir tokat) adamın öldüğüne kanaat getirince, kimliğini araştırdılar, merkeze telefon ettiler. (s. 43-44)

-Kişinin ödül veya ceza alması, iyi veya kötü davranışlarda bulunma­sından çok, hangisini tercih ettiğine bağlıdır. (s. 57)

-Bir insanı çok fazla istersen, o senin eninde sonunda kaderine dönüşür; kader ise mutluluk, mutsuzluk ve hatta ölüm şeklinde bile tezahür edebilir. (s. 61)





Künyesi:
Zed Yayınları
İstanbul, Kasım 1999

Kitabın biçimi:

94 sayfa
Boyut: 13x19,5 cm 
Kağıt: 3. hamur
Mesleği fotoğrafçılık olan bir yazarın, kitap kapağı tasarımı hakkında benim yorum biraz abes olsa da, kapakta kullanılan siyah beyaz fotoğrafın kitaptan bir sahneyi canlandırdığını ve bu fotoğrafın hemen sol tarafında yer alan mavi şeridin de oldukça hoş olduğunu ifade etmem mümkün (Armağan Tekdöner'İn diğer kitap kapakları da benzer nitelikte ama bu şeridin rengi diğer kitaplarında farklı renkler alıyor).


Arka kapak yazısı:

"Tehlikeli de olabilecek" demek, "Tehlikeli olacak" demektir.
  • Öldürülmek hak edilebilir mi?
  • Bütün aşklar rastlantısal mı?
  • Özlü sözlerin tamamen yanılgı olduğu durumlar olabilir mi?
  • Provalar nerede biter, gerçek uygulamalar nerede başlar?
  • Porno sevginin gelişkin hali mi?
  • İntikam zorunluluk mu?
  • Korku cüreti artırır mı?
  • "Son arzu"yu, arzunun kendisi sonuncu yapabilir mi?
Zincirlerinizden başka kaybedecek bir şeyiniz yoksa bile, siz siz olun, zincirlerinizi koruyun. Zincir de bir şeydir.

Yazar hakkında:

1960 Ankara doğumlu olan Armağan Tekdöner orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde yüksek öğrenimini ise Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde yapmıştır. Asıl mesleği fotoğrafçılık olan Tekdöner'İn Türkçe'nin dışında İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Tekdöner evli olup, Derya Ege isimli bir çocuğu bulunmaktadır.


Eserleri:

Çırak
Ceza Kuşağı
Dans Yarışması
Tahsin Bey Ekvador'da




Satın almak için; (6 Ağustos 2012)

Şu anda kitabın kullanılmamış halinin baskısı tükenmiş durumdadır ancak sahaflardan ikinci elini bulmak mümkündür. Nitekim ben de ikinci elini satın almıştım. Elbette baskısı tükendi, o halde kullanılmışını da bulamazsam nasıl okuyacağım diye düşünmeniz mümkün. Muhtemelen yazar da bu şekilde düşünüp, kitabın e-kitap halini sayfasına eklemiş. Kitabı elektronik formatta aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Keyifli okumalar...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder