23 Ağustos 2012 Perşembe

Eski Dostum Kertenkele - Şebnem İşigüzel



Konusu:

Bu romanda on altı yaşında yoksul bir gencin en yakın arkadaşı olan ve Hollywood filmlerinden fırlamış bir karaktere sahip olan Başparmak ile, bir fabrikaya işçi olarak girmemek amacıyla giriştiği bir soygunun öncesi ve sonrası anlatılmakta. Romanda, kahramanımızın altın dişli teyzesi ve kızı da önemli yer tutuyor. 



Yorumum:

Kitaptaki kahramanın sahip olduğu karakterin anlatılışı özellikle hoşuma gitti: karakterin bir yanda kitaplara duyduğu merak, bir yandan da delikanlılığına halel getirmemek amacıyla bunu en yakın arkadaşından saklaması, Matrakçı Nasuh'un çizmiş olduğu minyatürlere duyduğu ilgi...
Başparmak'ın kendine özgü Hollywood karakterlerini taklit etmeye çalışması, teyze kızının karamsar ruhu, annesinin  ruhunun parçalanmışlığı...
Kısaca roman okutuyor kendini, her ne kadar karamsar bir havada geçse de, okutuyor kendini.

Değerlendirme puanım: 7.5 (10 üzerinden) 

Altı çizilesi satırlar: 

Aşkın kara bir büyüye dönüşmesi biz yoksulların dünyasında mümkündü (s.16)

Biz minnacık tanrılarız. Acılarımızı itina ile yaratıyoruz. (s.35)

.. ele geçirdiği ipuçlarını hızla birbirine bağlamaya çalışıyor. (s.67)

O seni anlatabilir. Sen onu bilemezsin Başparmak. Bütün kızgınlığın buna değil mi?(s. 83)

Kadın evden çıktığında senin ne yaptığını bilmemeli. Bir kadına aşıksan iki hayatın olmalı. (s. 85)

Her acı unutulur oğlum. Elindeki ilk kesiğin acısını hatırlıyor musun? (s.103)


Öğrendiklerim:

Kitap sayesinde Matrakçı Nasuh'u tanıdım:

İnternetten yaptığım kısa bir araştırmada, şu anda devam ettiğini sandığım Muhteşem Yüzyıl adlı dizinin 2011'deki bölümlerinde Matrakçı Nasuh karakteri de varmış ama filmde anlatılanların gerçekle pek ilişkisi olmadığını açıklamam gerek.

Nasuh sadece minyatür ile ilgilenmiyordu aynı zamanda bir tarihçi, matematikçi ve matrak isimli sopalarla oynanan bir oyunun mucididir. 



Bütün bu meziyetlerin yanı sıra usta bir silahşör olan Nasuh'un Tuhfetü'l-Guzat isimli silahların nasıl kullanılacağını ve dövüş yöntemlerini anlattığı bir kitabı da bulunmaktadır. Matematik alanın da ise Cemâlü’l-Küttâb ve Kemalü’l- Hisâb ile Umdetü’l-Hisâb isimli iki kitabı bulunmaktadır. Ayrıca Taberî Tarihi isimli bir tarih kitabını Türkçe ye çevirmiş birçok seferi konu edinen kitaplar da yazmıştır.


Kaynaklar:

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1252325
http://lebriz.com/pages/lsd.aspx?lang=TR&sectionID=5&articleID=880&bhcp=1





Künyesi:

Eski Dostum Kertenkele
1. Baskı, 1996


Kitabın biçimi:

134 sayfa
Boyut: 13.5x19.5 cm
Kağıt: 2. hamur



Arka kapak yazısı:

Kitaptan bir bölüm okumak için burayı tıklayınız.

Eski Dostum Kertenkele, daha önce Hanene Ay Doğacak ve Öykümü Kim Anlatacak adlı öykü kitaplarını yayınladığımız genç yazarımız Şebnem İşigüzel'in ilk romanı. Romanı yayınlayacağımız günlerde kendisiyle yapılan söyleşide yazar kitabını şöyle anlatıyor: 
"Roman, on altı yaşında bir gencin yılan derisi bir çift ayakkabısının olmasını isteyen kadim dostu Başparmak ile yaptığı soygunun öncesi ve sonrasını anlatıyor. Kahramanı, hayatını, altın dişli halası, eşyalarla konuşan kız kardeşi, Al Pacino'ya benzeyen sinema manyağı Başparmak ve yaptığı iş başkaları adına gittiği tahsilatta kucağındaki kediyi yırtmak olan Kedici gibi tuhaf sayılabilecek tiplerle paylaşıyor. Düşlerle yarattığı hayatında ise, Matrakçı Nasuh'un minyatürlerine ve aşk acısından kurtulmaya çalışan teyze kızına yer var."

Eski Dostum Kertenkele, kırılganlığın, pişmanlığın, aşktan kaçışın, delirmek istemenin, hayatta kalma çabasının, ikiye bölünmüş bir ruhun romanı.



Yazar hakkında:

Şebnem İşigüzel 1973 yılında Yalova’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde antropoloji eğitimi aldıktan sonra çeşitli televizyon kanallarında muhabirlik ve editörlük yaptı. 1993 yılında ilk öykü kitabı “Hanene Ay Doğacak” yayınlandı ve Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne layık görüldü. Bir kız (Tamar) ve bir oğlan (Ararat) annesi olan yazar hayatını yazarak sürdürmektedir. 

Eserleri:


Hanene Ay Doğacak (öykü, 1993)
Öykümü Kim Anlatacak (öykü, 1994)
Eski Dostum Kertenkele (roman, 1996)
Neşeli Kadınlar Arasında (deneme, 2000)
Kaderimin Efendisi (öykü, 2001)
Sarmaşık (roman, 2002)
Çöplük (roman, 2004)
Resmigeçit (roman, 2008)
Kirpiklerimin Gölgesi (roman, 2010)
Annem Ben ve Kargalar (Çocuk kitabı, 2011)









Satın almak için; (22 Ağustos 2012)
(Kitap 2010'dan beri İletişim Yayıncılıktan çıkmaktadır.)

Kitapyurdu (5.25 TL)
İlknokta (9.60 TL)
İdefix (5.95 TL)
Netkitap (6.49 TL)
Pandora (10.20 TL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder