16 Ağustos 2012 Perşembe

Dersaadet'in Kalbi Beyazıt - Beşir Ayvazoğlu



Konusu:


Heyamola Yayınları'nın 40 semti, 40 farklı yazara anlattırdığı, 40 kitaptan sekizincisi olan bu kitapta Beşir Ayvazoğlu yazmış olduğu denemelerle Beyazıt'ı  anlatıyor. Kitapta, Ayvazoğlu bir yandan yürüyüşüne devam ederken, bir yandan da çevresindeki mekanların tarihçesini anlatıyor.


Yorumum:

Beşir Ayvazoğlu sahip olduğu derin birikimin bir kısmını bu kitap aracılığıyla okuyucusuna sunuyor. Anlatmış olduğu olaylar yüzünden, geçmişi sanki canlıymış gibi hayal etmemize izin veriyor. Bu kitabın biraz daha genişlemiş haline yazarın Üçüncü Tepede Hayat Beyazıt Meydanı'nın Derin Tarihi isimli eserinden ulaşmanız mümkün.

Değerlendirme puanım: 8 (10 üzerinden) 




Öğrendiklerim:

- Kitapta Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin ikinci hafız-ı kütübü İsmail Saib Efendi (Sencer) hakkında ayrıntılı bilgi bulunmakta. (Daha fazla bilgi için burayı ve burayı tıklayabilirsiniz.)

-Boğazlıyan kaymakamı Kemal Bey'in haksız yere idam edilmesi (konu hakkında detaylı bilgi için burayı tıklayınız.

-Reşat Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi isimli eserini

-Zamanında Beyazıt meydanında yer alan Küllük'ün adeta bir kültür akademisi olduğunu...



Künyesi:

1. Baskı, Ekim 2009


Kitabın biçimi:

160 sayfa
Boyut: 13.5x1 cm
Kağıt: 2. hamur



Arka kapak yazısı:


Bir kentin tarihini, coğrafyasını, toplumsal hayatını, geçirdiği değişimleri, insan tiplerini, atmosferini, doğal güzelliklerini, unutulan değerlerini, yeme içme kültürünü, gecesini gündüzünü, yazını kışını, folklorunu, eğlence hayatını, daha bin türlü özelliğini, herkes kendince görür. Tarihçi başka, coğrafyacı başka, turizmci başka, asker başka, öğretmen bambaşka bir gözle görür ve kendi bakış açısıyla yazmak ister. 

Ama bir yazar-edebiyatçı, kendince bir duyarlıkla yaklaşır kentine. Çevresine gönül gözüyle bakar. Kendisini değişik insanların yerine koyar, onların yüreğiyle de hissetmeye çalışır, öylece yazar... Yazar yazdığı zaman, birçok kimse o yazıda kendi duygularını, düşünüp de söyleyemediklerini bulur. Kendisinden önce yazılmış olanları da anımsamak ister... 

Bu düşünceden yola çıkarak, İstanbul'un kırk semti, kırk farklı edebiyatçı-yazar tarafından kaleme alındı. Okurla aynı zamanda buluşan bu kırk kitaplık dizi hem bir ilk olması hem de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'ne armağan olması açısından yüksek değer taşımaktadır.



Yazar hakkında:


Beşir Ayvazoğlu, 11 Şubat 1953 tarihinde Sivas’ın Zara ilçesinde doğmuş; Sivas'ta tamamladığı ilk ve orta öğreniminin ardından 1975'te Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'den mezun olmuştur. Çeşitli liselerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yapmış, TRT’de uzman olarak çalışmıştır. Lise yıllarında mahallî gazetelerde amatör olarak yürüttüğü gazetecilik mesleğine; Hergün, Tercüman, Türkiye, Zaman ve Yeni Ufuk gazeteleriyle, Aksiyon Dergisi'ndeki köşe yazarlığı ve yöneticilik ile devam etmiştir. 1985-1991 yılları arasında Tercüman Gazetesi'nin 'kültür-sanat sayfası' yönetmenliğini yapmış, Yeni Ufuk Gazetesi'nde ise genel yönetmen olarak çalışmıştır. Dergâh, Kubbealtı Akademi, Hareket, Hisar, İzlenim, Türk Edebiyatı, Türkiye Günlüğü, Yeni Türkiye gibi dergilerde birçok deneme ve makale yayımlamıştır. Bir süre Kültür Bakanlığı danışmanı olarak da görev yapmıştır.


ADTYK Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu, TDV İslâm Ansiklopedisi Türk Dili ve Edebiyatı Merkez ilim ve Redaksiyon Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. Ayrıca CNN Türk’te Hilmi Yavuz’la birlikte iki yıl “Gökkubbemiz” adlı kültür programını hazırlamış ve Kasım 2001-Temmuz 2005 tarihleri arasında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi olarak görev yapmıştır. TRT 2’de “Bir Tepeden” adlı bir kültür programı hazırlayan yazar, halen Türk Edebiyatı Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yürütmekte ve Zaman Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmaktadır. Türkiye Yazarlar Birliği, iLESAM, Çocuk Vakfı ve Sezer Tansuğ Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında yer alıp Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin de üyesidir. Şiir, deneme, araştırma, inceleme ve biyografi alanında yayımlanmış çok sayıda kitabı bulunmaktadır..



Eserlerinden Bazıları:

Şiirler
Gülname
Şiir ve Hakikat
Divanyolu
Derkenar
Altın Kapı
Aşk Estetiği
İslam Estetiği ve İnsan
Geleneğin Direnişi
Yaza Yaza Yaşamak
Ateş Çiçek Lale
Aslanlar, Tilkiler ve Eşekler
Geçmişi Yeniden Kurmak
Defterimde Kırk Suret
Altı Çizili Satırlar
Şehir Fotoğrafları
1924 Bir Fotoğrafın Uzun Hikayesi
Divanyolu / Bir Caddenin Hikayesi
Türkün Kültür Coğrafyasında Bir Gezinti
Alatav'dan Şardağı'na Kültür Coğrafyamızda Gezintiler
Ney'in Sırrı
Kuğunun Son Şarkısı
Halk Şiirinden Tarihe
Siretler ve Suretler
İstiklal Marşı Tarihi ve Manası
Mehmed Akif ve Safahat
Dede Efendi
Fuzuli Kitabi
Şeyh Galib kitabı
Muhammed İkbal Kitabi
Büyük Ağa: Tarık Buğra
Güneş Rengi Bir Yığın Yaprak / Tarık Buğra
Yahya Kemal / Eve Dönen Adam
Yahya Kemal'den Fuat Bayramoğlu'na Karaçi Mektupları
Bozgunda Fetih Rüyası / Yahya Kemalin Biyografik Romanı
Doğu-Batı Arasında Peyami Safa
Peyami / Hayatı, Sanatı, Felsefesi, Dramı
Ömrüm Benim Bir Ateşti/ Ahmet Haşim'in Hayatı, Sanatı, Estetiği, Dramı
Florinalı Nazım ve Şaşalı Edebi Hayatı / Kainatça Tanınmış Türk Şiir Kralı
Güller Kitabı / Türk Çiçek Kültürü Üzerine Bir Deneme
Tanrıdağı'ndan Hıra Dağı'na / Milliyetcilik ve Muhafazakarlık Üzerine Yazılar
Bakardım Güneş Avuçlarımda

Beşir Ayvazoğlu'nun konuk olduğu farklı programları aşağıdaki videolar aracılığıyla izleyebilirsiniz:


1) Kitapsever programında Beşir Ayvazoğlu:






2) İncir Çekirdeği programında Beşir Ayvazoğlu: (2011)





(2012)








.

Satın almak için; (16 Ağustos 2012)

Kitapokusak (7.80 TL)
İdefix (8.50 TL)
Kitapzen (8.00 TL)
Kitapyurdu (8.45 TL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder