14 Ağustos 2012 Salı

Onlar - Adam Blake


Konusu:

Öncelikle şunu söylemem gerekir ki, Adam Blake yazarın gerçek ismi değil, kullanmış olduğu takma bir ismidir. (Gerçek adı az aşağıda) Başlıca üç olay çerçevesinde genişliyor öykü; artık bir ölüm makinesine dönen eski asker Leo Tillmann'ın kaçırılan eşi ve üç çocuğu, Arizona'da düşen bir uçak ve son olarak detektif Heather Kennedy'nin araştırdığı, art arda ölen ve aralarında sonrada ortaya çıkan bir bağ bulunan bir grup tarihçinin araştırmış oldukları Lut Gölü El Yazmaları. Blake(!) bu romanında, bu konularla ilintili olarak Hristiyanlık tarihine, "ya böyleyse" gözüyle bakıyor. 


Yorumum:

Yazarın hayal gücüne olaylar arasında kurduğu bağa söyleyecek sözüm yok ama dilimin ucuna gelmesine rağmen dışarıya çıkmayan, çıkmadığı için ifade edemediğim bir şeyler eksik kitapta. Tam olarak beni kendine bağlamadı,Özellikle Hristiyanlığın tarihi ile ilgili bilgi verdiği bazı yerlerde bayağı sıkıldım. Elbette bu konulara ilgi duyanları veya konu hakkında bilgisi olanları söz ettiğim kısımlar sıkmayacaktır ama ben bu kısımlardan pek hoşnut olmadım.

Değerlendirme puanım: 4 (10 üzerinden) 



Öğrendiklerim:

-1945-1946 yıllarında Lut Gölü'nün kuzeybatı kıyılarında yer alan Kumran Mağaraları'nda keşfedilen ve 972 parçadan oluşan el yazmaları M.Ö. 200 – M.S. 50 arasına ait olduğu için oldukça önemli adledilmektedir. KOnu hakkında biraz daha bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

-Scoville Ölçeği; biberlerin acılık derecesini belirlemek amacıyla kullanılan bir ölçektir. Bu ölçüt biberde ne kadar capsaicin olduğunu gösterir. Aşağıda http://www.cayennepepper.info sitesinden elde ettiğim Scoville rayting ölçeği bulunuyor. Polisler tarafından kullanılan biber gazının oldukça yüksek reytinge sahip olduğuna dikkatinizi çekerim.






Künyesi:

Onlar
Orjinal İsim: Dead Sea Deception
Adam Blake (Mike Carey)
Çevirmen: Samim Sakacı
1. Baskı, Şubat 2012


Kitabın biçimi:

512 sayfa
Boyut: 14x20 cm
Kağıt: 2. hamur



Arka kapak yazısı:

Arizona çöllerinde, nedeni hiçbir şekilde anlaşılamayan korkunç bir uçak kazası.
Londra'da, arka arkaya kazaya kurban giden bir grup tarihçi. 
On üç yıl önce, üç çocuğuyla birlikte sırra kadem basan bir kadın...

İncillerden biri olduğu varsayılan bir elyazması, tarihöncesinden bir kavime ait bir hançer ve olay yerinde görülseler de, kimlikleri, nereden geldikleri bir türlü tespit edilemeyen insanlar... 

Onlar... ayak izlerini kumla örtüyor.
Ve sadece gerektiği zaman saklandıkları yerden çıkıyorlar.
Sırrı öğrenenleri öldürmek için...
Sır, yalnızca onlara verildi,
Âdemoğlu asla bilmeyecek.
Zamanı gelinceye dek...

X-men ve Fantastic Four gibi kült çizgi romanların başyazarı, bu kez Adam Blake takma adıyla okurların karşısına çıkıyor.

İsa'nın ölümüyle ilgili bildiğiniz her şey... bir yalan!



Yazar hakkında:

Adam Blake takma adını kullanan yazarın asıl Adı Mike Carey'dir. 1959 yılında Liverpool'da doğan Mike Carey, Oxford'da St. Peter Koleji'nde İngilizce eğitimini aldıktan sonra öğretmenlik hayatına başladı. Çizgi romanlarıyla tanına Carey, bu işe başlamadan önce 15 sene öğretmenlik yapmıştır. Şu anda Marvel'de çalışan yazar X-Men serisi üzerinde çalışmaktadır.


Eserlerinden Bazıları:

Lucifer Serisi
Hellbazer
Batman
The Unwritten
Fantastic Four
X-Men
Dynamite
9-11
Virgin
The Devil You Know

Vicious Circle 
Dead Men's Boots 
Thicker Than Water 
The Naming of the Beasts 
Unnamed Sixth Felix Castor Novel 
The Steel Seraglio 
now! and then!
In Thule with Jessica 



Yazar ile eseri hakkındaki röportaj için:











.

Satın almak için; (14 Ağustos 2012)

Limonkitap (24.00 TL)
Can Yayınları (25.50 TL)
İdefix (25.50 TL)
Acelegelsin (24.60 TL)
D&R (24.00 TL)
Kitapyurdu (22.50 TL)
İlknokta (24.00 TL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder